Hamile – Doğum – Lohusa  Danışmanlığı / Doula

Doğuma Hazırlık ve Nefes Çalışmaları Programı

Hamile olmak bir anne adayı için dünyanın en güzel duygularından biridir. Hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren anne ve baba adayı bir çok hazırlığın içinde bulurlar kendilerini.


Hamilelik sürecinde sadece doğum sonrasına hazırlanmak malesef ki yeterli değildir. Doğumun öncesine, doğum anına ve doğum sonrasına fiziksel, zihinsel ve psikolojik olarak hazırlanmak çok önemlidir.
Bu bağlamda doğuma hazırlık danışmanlığının amacı gebeler ve eşlerinin doğumu korku, tedirginlik, kaygı, kafa karışıklığı içinde beklemesi yerine doğuma korkularından arınmış, rahat bir şekilde hazırlanmasını
içermektedir.

Doğum şekli ne olursa olsun kafalarındaki soru işaretlerinden arınmış bir şekilde doğum geçirebilmelerini hedeflemektedir.
Doğum ile ilgili ihtiyaç duyulan teorik bilgilerin yanı sıra nefes çalışmaları, gevşeme çalışmaları ve imgeleme çalışmaları ile doğuma fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan hazırlanmayı sağlamaktadır.

Hamile – Doğum Danışmanlığı

Hamilelik süreci sadece bir bebeğin dünyaya gelmesi değil, çiftin anneliğe ve babalığa da doğuşudur aynı zamanda. Bu yüzden hamilelik süreci çok özel bir andır. Anne adayının kendi aile öyküsünde ki doğum, gebelik yaşantıları ve algılarının şuan ki kendi hamilelik sürecine etkileri, çocukluktan beri bastırılan duygu ve düşünceler, yaşanan travmatik olaylar hamilelik sürecinde açığa çıkmaktadır.


Çift bu süreçte kendi ebeveynlik ile ilgili süreçlerini, geçmiş ailevi deneyimleri ile birlikte düşlemlemeye başlar, bebek ile ilgili düşlemler, hormonların etkisi, hamileliğin getirdiği fizyolojik, psikolojik değişimler
ile birlikte anne adayında: bebeği ile kaygı, doğum ile ilgili korkuya da farklı kaygı ve korkular gelişebilir.

Hamilelik sürecinde psikolojik olarak destek almak; gerek anne ve baba adayı için, gerek henüz dünyaya gözlerini açmamış fakat her şeyi vücut kayıtlarına geçiren bebek için önemli bir adım olmakla birlikte
hamilelikle ilgili oluşan kaygı ve korkuların, geçmiş travmatik yaşantıların, bebek ile ilgili oluşan olumsuz düşünce ve kaygıların, aile ve eş ile olan ilişki kalitesinin artması, doğum anı ile ilgili korkuların giderilmesi adına oldukça önemli bir yere sahiptir.

Doğum anında psikolojik destek almak ise ; anne adayı ile doğum öncesinde psikolojik açıdan çalışılsa bile doğum anında geçmiş travmalar, doğum ile ilgili kaygılar ve korkular yeniden canlanabilir. Doğum sırasında
bilinçdışı kayıtlarından gelen olumsuz anılardan etkilenmeden doğum gerçekleştirmesini sağlamanın yanı sıra doğacak bebeğin de olumsuz doğum anıları ile dünyaya gözlerini açmamasını sağlamayı hedefler.

Psikolojik danışmanlık çalışmaların yanı sıra hamilelik süreci ve doğum anında hipnoz ve eft yöntemleri kullanılarak daha kolay, kaygı ve korkulardan arınılmış bir doğum süreci geçirilmesi amaçlanır.

 

Lohusa Danışmanlığı

Doğumdan sonra gerek anne ve baba için gerek bebek için birbirlerini tanıma ve bağlanma süreci başlamaktadır. Eşlerin sadece eş değil anne baba olduğu, bebeğin ise yeni dünyaya alışma sürecini kapsamakadır.


Doğum sonrası süreçte salgılanan hormonlarında etkisiyle vücutta hızlı bir değişim olmaktadır. Anne yeni hayata alışmaya çalışırken hüzün, depresyon, stres, kaygı, yetersizlik gibi durumlar ile karşılaşılabilmektedir.


Bebeğin doğumdan sonra ilk yıllarında psikoseksüel gelişimi açısından bakım veren (anne) ile kurduğu bağ oldukça önemlidir. Bu dönemde annenin ruhsal sorunlarından dolayı, bebeğine yeterince iyi bakım verememesi, anne ve bebek arasında ki bağı olumsuz yönde etkileyebilmekte ayrıca bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimini etkilemektedir.


Lohusa danışmanlığında amaç; Annenin kaygı, stres, yetersizlik duyguları ile çalışıp bu durumlarla baş etmesinde kendisine destek sağlamak, bebeği ile kuracağı bağın güçlenmesini sağlamak ve bu süreci rahat bir şekilde atlatmasına destek olmayı amaçlamaktadır.

Doula

Eski yunancada “gebeye yardım eden kişi” anlamına gelen doula doğum öncesi, doğum anı ve sonrasında gebeye ve ailesine kesintisiz duygusal ve fiziksel destek sağlama amacıyla ilaç dışı rahatlatıcı teknikler
(Masaj, nefes teknikleri, medistasyon, imgeleme…) kullanarak gebeye profesyonel destek sağlayan kişidir.


Doulanın en temel görevi; anne adayının ihtiyacı olan mahremiyeti sağlamak, anne ve babaya doğum sürecinde duygusal destek sağlamak, annenin ihtiyaçlarını anlayıp karşılamak, anne ve bebeğin daha kolay
bir geçiş yaşamasını sağlamaktır.

Yas Doulası

Şüphesiz ki her anne adayının en büyük heyecanı hamile olduğunu öğrendiğinde başlar. Doğacak bebeğiyle ilgili hayaller kurar ve doğacağı günü heyecanla bekler. Bazen her şey yolunda gitmeyebilir ve bebek
gelmekten vazgeçebilir. Bu süreç bir anne adayı için inanılmaz zordur. Hem bir doğum yapacak hem de o an bebeği ile vedalaşacaktır.


Doğum ve ölüm el eledir aynı gülmek ve ağlamak gibi. Doğum şekli ne olursa olsun her doğum aynı ilgiyi, desteği ve saygıyı bekler.
Yas doulalığında amaç; ölü doğum, düşük, kürtaj gibi doğumlarda aileye doğum anında kesintisiz destek sağlamak ve yaşadıkları süreci daha rahat atlatmalarına destek olmaktır. Ailenin ihtiyacına göre fiziksel ve
psikolojik destek sunarak bebek ile vedalaşmanın sağlanmasına ve bebeğin bu yolculuğuna eşlik etmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu hata mesajını yalnızca WordPress yöneticileri görebilir

Hata: Hiçbir akış bulunamadı.

Bir akış oluşturmak için lütfen Instagram Akışı ayarlar sayfasına gidin.